joi, 21 mai 2009

o lacrima de fata


luni 25 mai, incepand cu ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu, la o noua editie a CineClubului NexT. Invitatul acestei luni este directorul de imagine Vivi Dragan Vasile (Morometii – r. Stere Gulea, Filantropica – r. Nae Caranfil, Occident – r. Cristian Mungiu, Furia – r. Radu Muntean, Nunta muta – r. Horatiu Malaele).

Filmul proiectat in cadrul acestei editii este O lacrima de fata in regia lui Iosif Demian, film selectionat in 1982 la Festivalul de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard.

Dupa proiectie publicul este invitat la o dezbatere pe marginea filmului, moderata de criticul Andrei Gorzo.

O lacrima de fata
Niste necunoscuti care au gasit trupul unei tinere înecate încearca sa-i reconstituie viata. Ancheta dezvaluie nu numai mobilul crimei, ci si matrapazlâcuri ale "fruntasilor" satului, care de fapt l-au poluat moral.
Filmul vadeste ambitia unei formule noi de naratiune cinematografica, de fapt o reîntoarcere, pe alt palier, la tema cine-amatorului, pozitie vazuta, de asta data, nu ca o prestidigitatie a iluziei optice, ci ca o profesie a gasirii adevarului.
Realizat în "priza directa", cu tentatia surprinderii faptului "pe viu", filmul exprima setea de adevar a unei generatii de tineri realizatori.

(Tudor Caranfil, Dictionar de filme românesti, Editura Litera International, 2002)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu