joi, 21 mai 2009

despre antrenamentul mental

un articol care mi se pare ca rezoneaza la multe domenii.

Catararea este 90% mentala, cealalta jumatate este fizica. Atunci când vine vorba sa ne confruntam cu provocarea unui traseu de catarare, multi dintre noi devenim cei mai mari dusmani ai nostri. Ne agatam de ceea ce este confortabil, cunoscut si sigur – adesea fara sa o stim.

Obisnuintele noastre psihice, mentalitatile autolimitatoare pe care le aducem din viata zilnica în catarare, ridica bariere inutile care ne submineaza adesea performantele. Învatarea si dezvoltarea care, prin definitie, ne cer sa ne parasim zona de confort, ne scot din familiar spre necunoscut, ceea ce reprezinta un risc – real sau imaginar. Pentru marirea performantelor în catarare trebuie sa ne formam o structura mentala care sa ne ghideze în mod adecvat catre asumarea acestui risc.
Arno Ilgner, autorul cartii care a stat la baza acestui articol, „The Rock Warrior’s Way – Mental Training for Climbers”, structureaza procesele mentale din catarare în trei faze: pregatire, tranzitie si actiune. citeste restul articolului pe site-ul revistei knox

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu