joi, 6 decembrie 2012

competiţie de investigaţie> vreau o ţară mai curată

Concurs de investigaţii jurnalistice pe tema deşeurilor în România

Deadline: 15 ianuarie 2013

Asociaţiile Salvaţi Dunărea şi Delta şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Gândul, lansează un concurs de jurnalism pe tema deşeurilor în România, în cadrul proiectului „Reţeaua Naţională a Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară”. Concursul se desfăşoară în perioada 26 noiembrie 2012 – 15 ianuarie 2013 şi va premia 5 dintre cele mai bune materiale înscrise. Valoarea totală a premiilor este de 5000 EURO

Reguli de participare
1. La concurs pot participa jurnalişti (freelanceri sau afiliaţi) şi studenţi.
2. Materialele (în format scris şi/sau audio-video) trebuie să trateze un subiect din vasta temă a generării şi gestionării deşeurilor în România.
3. Orice material publicat în prealabil altundeva este ne-eligibil.
4. Articolele trebuie să aibă între 3000 și 10.000 de semne, iar materialele în format audio-video nu pot depăşi 30 de minute.

Calendarul concursului
• 26 noiembrie 2012 - 15 ianuarie 2013: depunere articole. Articolele pot fi depuse la adresa concurs@forum-intercomunitar.ro
În aceeaşi perioadă Ecopolis şi Salvaţi Dunărea şi Delta vor organiza întâlniri cu potenţiali participanţi pentru a discuta tema generală şi posibile subiecte. Pentru a beneficia de aceste consultări, cei interesaţi sunt invitaţi să contacteze iniţiatorii concursului la concurs@forum-intercomunitar.ro
• 15 - 30 ianuarie 2013: deliberare şi desemnarea câştigătorilor
• 1 februarie 2013: anunţarea câştigătorilor
• 1 februarie - 2 martie 2013: publicarea materialelor pe gandul.info şi promovarea acestora
Managementul deşeurilor e o afacere bănoasă şi suntem direct interesaţi ca taxele şi tarifele pe care le plătim să contribuie la protecţia mediului şi valorificarea resurselor. De ce nu putem să ne vedem şi cu gunoaiele ridicate, şi cu ele valorificate/reciclate? Vă invităm să răspundem împreună la această întrebare. În sezonul campaniilor şi al schimbărilor de guvernare, să nu mai măturăm gunoaiele sub preş.

Vom recompensa cu 1300, 1100, respectiv 900 EUR pentru primele trei premii şi cu câte 500 EUR pentru două menţiuni, pe autorii celor mai bune 5 materiale de analiză sau investigaţie, care vor scoate la iveală informaţii noi, perspective proaspete asupra problemei deşeurilor în România sau evidenţia soluțiile şi eforturile celor care nu se lasă descurajaţi. Cele 5 articole câştigătoare vor fi publicate pe site-ul gândul.info şi promovate ulterior de Ecopolis şi Salvați Delta pe canalele proprii.

Iată câteva aspecte despre care considerăm că merită explorate:
- Sute de milioane alocate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu Axa 2.1 stau să plece inapoi deoarece autorităţile nu se înteleg cum, ce şi mai ales (pe) cât să facă? Gradul de implementare al planurilor judeţene care ar scoate Romania din groapă este de doar 17%. Pentru accesarea fondurilor, autorităţile locale au format Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară, dar cine a auzit de ele? Auzim însă de mari salubrişti, care vor contracte pe zeci de ani - secrete dacă se poate.
- Analiza legislativă arată întârzieri şi deficienţe în transpunerea directivelor. De ce?
- Cine, cum reciclează? Cum reuşim să ne respectăm ţintele stabilite de Uniunea Europeană şi unde se scurtcircuiteaza sistemul? Merită sa reciclezi?
- De ce unii plătesc servicii de salubritate, iar alţii nu? De ce în unele locuri, trebuie să plăteşti dacă vrei să ţi se ridice selectiv deşeurile, iar dacă le arunci amestecate este gratis?
- Licitaţii şi contracte pentru sisteme de management al deşeurilor – în ce măsură se respectă caietele de sarcini, termenele de construcţie, punerea în funcţiune?
- Care e situaţia gropilor neconforme în România? Câte şi unde mai există? Ce s-a întâmplat în cazurile în care s-au închis?
- Deşeurile în mediul rural – cum scapă de gunoaie cei care nu au acces la servicii de salubritate (adică 80% din populaţia de la sat)?

Acestea, şi nu numai, sunt probleme care afectează calitatea vieţii şi a mediului, iar buna informare a publicului poate contribui la conştientizarea faptului că fiecare dintre noi, prin comportament sau prin presiunea aplicată asupra autorităţilor, poate face mai mult pentru a trăi într-o ţară mai curată.
Iniţiatorii - Gandul.info, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta – vor asigura celor înscrişi asistenţă în alegerea subiectelor şi în documentare pe toată perioada desfăşurării concursului.
Juriul concursului
Florin Negruţiu /Gândul, Claudiu Pândaru /Gândul, Costel Popa /Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Liviu Mihaiu / Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi Laura Sgârcitu / Coca-Cola Hellenic
Gandul.info, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis îşi rezervă dreptul de a anula concursul (şi implicit, a nu mai acorda premiile) dacă nu se depune un număr suficient de materiale sau acestea sunt de o calitate apreciată sub standard de către juriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu