vineri, 2 martie 2012

moartea presei şi renaşterea jurnalismului

Aş zice că aştept cu nerăbdare moartea televiziunilor şi a presei pline de condeie, creativitate şi alte acareturi(scandal, neprofesionism crunt etc.), dar nu stau să mă uit pe geam cum dispare.  O să vină de la sine. Pentru că oamenii se trezesc. Pentru că sute de tineri destupaţi le zic părinţilor să oprească mizeria aia care consumă curent şi umple casa de căcat gunoaie.

sursa foto
Se caută metode de surescitare. Eu cred că ceea ce trebuie poate şi va supravieţui. E o industrie (publishing, media) care a păpat foarte mulţi bani . Firescul începe uşor, uşor să apară. Nu cu salarii umflate şi sume fabuloase adunate din publicitate. Ci mai degrabă fără "industrie" şi cu susţinerea cititorilor care cred şi care sprijină modelele în care cred. Fără minciuni şi adaptări. Cu transpiraţie. Nu-i uşor. Dar cred că e fix cum trebuie să fie. Că de-aia e.

Dacă vrei jurnalism, hai să sprijinim proiecte care dau jurnalism. Dă o mână de ajutor celor în care crezi chiar dacă nu sunt: Decât O Revistă, România de la 0, Think Outside the Box, Casa Jurnalistului Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi sunt sigur că mai sunt. Caută informaţia şi verifică. Lasă-i pe dinozauri să crape.

Cristi Lupşa a scris mult mai pe îndelete cum e cu jurnalismul independent şi ce obstacole întâmpină.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu