marți, 19 februarie 2008

REFUGEES by Katerina Drzkova

vineri, 22 februarie, 19h00
Galeria Andreiana Mihail / Str. Pandele Tarusanu nr. 4bis

Expozitia formata din 7 perechi de fotografii s-a nascut treptat, ca rezultat al vizitelor Katerinei in cateva tabere de refugiati si a discutiilor pe care le-a avut cu ei. In cadrul unei perechi fotografiile, desi pornesc de la acelasi negativ sunt diferite si tratate diferit. Una dintre fotografii are caracter documentar, prezentand personajul in alb-negru, in realitatea taberei de refugiati. Cea de-a doua este un montaj in culori, infatisand mediul lumii occidentale, bogate.

Principalul element al intregului ansamblu este instalatia. In timp ce fotografiile color sunt mari si asezate normal pe pereti, fotografiile alb-negru, mult mai mici, sunt ascunse in interiorul unor cutii. Vizitatorul poate vedea fotografiile reale doar uitandu-se printr-un fel de binoclu. Realitatea taberelor de refugiati este astfel si mai tare indepartata de privitor, care o poate examina doar cu binoclul.
Fotografiile facute in mediul impersonal al taberelor de refugiati nu scot la iveala prea mult despre realitate sau istoria personala a oamenilor – dimpotriva, fotografiile color, fictive, dezvaluie poate mult mai bine situatia reala.
Intregului ansamblu poate fi inteles nu numai ca fuga intr-un exil real si concret ci si intr-o lume de iluzii.

http://www.czech-it.ro

6 comentarii: